یکی از موضوعات مهمی که اینروزها منجر به مهاجرت میشود، بحث توسعه هوش مصنوعی است و مهاجرت در دوران هوش مصنوعی برای رسیدن به فرصتهای شغلی جدید در بازار کار دنیا، بیش از پیش رواج یافته است.
در واقع هوش مصنوعی AI و اتوماسیون، تمامی زندگی، مشاغل و آینده انسانها را دگرگون کردهاند و با پیشرفتهای خود، دغدغههای جدیدی نیز ایجاد کردهاند که از طرفی نگرانی از دست رفتن مشاغل و از طرف دیگر چالشهای جدید در بازار کار جهانی باعث شده است که بسیاری از افراد به مهاجرت فکر کنند.
برای اینکه بیشتر با تحولات مهاجرت در دوران هوش مصنوعی، چالشهای پیش رو و راهکارهای رسیدن به فرصتهای شغلی خود در بازارهای کار جهانی آشنا شوید، ادامه این مطلب میتواند برای شما مفید باشد.
Contents
- 1 تاثیر هوش مصنوعی و اتوماسیون بر آینده بازار کار جهانی: تهدید یا فرصت
- 1.1 مشاغل در خطر اتوماسیون و AI
- 1.2 ظهور مشاغل جدید و پر تقاضا در دوران هوش مصنوعی
- 1.2.1 ۱- مشاغل مرتبط به خلاقیت و نوآوری و نیازمند به هنرمندان ، طراحان ، محققان و کارآفرینان
- 1.2.2 ۲- مشاغل مرتبط به تفکر انتقادی و حل مسئله پیچیده نیازمند به مشاوران و تحلیلگران استراتژیک
- 1.2.3 ۳- مشاغل مرتبط به همدلی، هوش هیجانی و ارتباطات پیچیده انسانی در حوزههای بهداشت، آموزش، روانشناسی، مدیریت تیم و فروش پیچیده
- 1.3 تاثیر هوش مصنوعی بر مهارتها: لزوم بازآموزی و مهارتافزایی (Reskilling & Upskilling)
- 2 فرصتهای شغلی برای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی: کدام کشورها پیشرو هستند؟
- 3 چالشهای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی و راهکارهای غلبه بر آنها
- 4 نقش هلدینگ مهاجر برای تصمیمات هوشمندانه مهاجرت در دوران هوش مصنوعی
- 5 جمعبندی
- 6 سوالات متداول
تاثیر هوش مصنوعی و اتوماسیون بر آینده بازار کار جهانی: تهدید یا فرصت
دورانی که در آن به سر میبریم، دورانی است که فناوری به شکل بیسابقهای در حال تحول و تغییر است و هوش مصنوعی (AI) و اتوماسیون (Automation) دیگر مفاهیم علمی و تخیلی نیستند. در واقع این مفاهیم ماهیت کار، مشاغل و آینده اقتصادی دنیا را تعریف میکنند.
این تحول یا انقلاب بزرگ در فناوری، همزمان با تهدیداتی که ایجاد کرده، فرصتهای بینظیری را نیز ایجاد کرده است و همین باعث رواج روزافزون مهاجرت در دوران هوش مصنوعی به کشورهای پیشرو شده است.

انقلاب فناوری در دنیا
مشاغل در خطر اتوماسیون و AI
با پیشرفت هوش مصنوعی AI و رباتیک، بسیاری از مشاغل در معرض خطر و نابودی قرار میگیرند. بیشتر مشاغلی که خطر آنها را تهدید میکند، دارای ویژگیهای زیر هستند.
- کارهای تکراری و روتین مانند وظایفی که به صورت تکراری و الگوریتمی انجام میشوند.
- تصمیمگیریهای ساده که براساس قوانین مشخصی بوده و ارتباط مستقیم و روابط همدلانه انسانی در آنها کم است.
- مشاغلی که نیاز چندانی به تعاملات انسانی ندارند.
به عنوان مثال با اتوماسیون فرایندهای مالی، مشاغل حسابداری و مالی ساده در خطر حذف شدن قرار دارند و یا با پیشرفت خودروهای خودران، در آینده بلند مدت نیاز به رانندگان کمتر خواهد شد و…
ظهور مشاغل جدید و پر تقاضا در دوران هوش مصنوعی
با وجود اینکه برخی از مشاغل با ظهور هوش مصنوعی در خطر نابودی هستند، مشاغل کاملا جدید و پرتقاضایی در حال ایجاد شدن است و این باعث میشود که به افرادی با مهارتهای جدید و پیچیدهتر نیز نیاز پیدا شود. از جمله این متخصصان، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- متخصصان هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ AI & Machine Learning Engineers/Scientists (طراحان، توسعه دهندگان و تحلیلگران سیستمهای هوش مصنوعی)
- دانشمندان داده (Data Scientists) و تحلیلگران داده (Data Analysts) برای جمعآوری، پردازش و تفسیر دادههای عظیم برای استخراج اطلاعات ارزشمند
- متخصصان امنیت سایبری (Cybersecurity Specialists) برای حفاظت از سیستمهای دیجیتال با افزایش نیاز به آنها
- مهندسان رباتیک و اتوماسیون (Robotics & Automation Engineers) که وظیفه طراحی و نگهداری از سیتمهای رباتیک را دارند.
- متخصصان تجربه کاربری هوش مصنوعی (AI UX Designers) که نقش طراحی و واسطه کاربری تعاملی و کاربرپسند برای سیستمهای AI را دارند.
- مدیران اخلاق و حکمرانی هوش مصنوعی (AI Ethics & Governance Managers) که استفاده مسئولانه و اخلاقی از هوش مصنوعی را تضمین میکنند.
- مشاغلی که به مهارتهای انسانی خاص نیازمند هستند.
۱- مشاغل مرتبط به خلاقیت و نوآوری و نیازمند به هنرمندان ، طراحان ، محققان و کارآفرینان
۲- مشاغل مرتبط به تفکر انتقادی و حل مسئله پیچیده نیازمند به مشاوران و تحلیلگران استراتژیک
۳- مشاغل مرتبط به همدلی، هوش هیجانی و ارتباطات پیچیده انسانی در حوزههای بهداشت، آموزش، روانشناسی، مدیریت تیم و فروش پیچیده

مهاجرت متخصصان حوزه فناوری
تاثیر هوش مصنوعی بر مهارتها: لزوم بازآموزی و مهارتافزایی (Reskilling & Upskilling)
در دوران هوش مصنوعی، داشتن یک شغل دیگر کافی نیست و باید هر فردی مدام در حال به روز کردن مهارتهای خود باشد. مواردی که در این دوران از اهمیت بالایی برخوردار هستند، عبارتاند از:
-
مهارتهای نرم (Soft Skills)
مهارتهایی مانند خلاقیت و تفکر انتقادی، حل مسئله، همکاری، هوش هیجانی و توانایی یادگیری Learnability که اهمیت بسیار زیادی پیدا میکنند.
-
مهارتهای دیجیتال و سواد ده
آشنایی با ابزارهای دیجیتال، تحلیل دادهها و کار با سیستمهای هوش مصنوعی برای بسیاری از مشاغل ضروری خواهد بود.
-
بازآموزی (Reskilling)
کسب مهارتهای کاملا جدید برای ورود به مشاغل نوظهور بسیار رایج میشود.
-
مهارتافزایی (Upskilling)
ارتقاء مهارتهای موجود برای کار موثرتر در کنار ابزارهای هوش مصنوعی بسیار لازم است.
فرصتهای شغلی برای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی: کدام کشورها پیشرو هستند؟
یکی از تحولات دیگری که ظهور هوش مصنوعی ایجاد میکند، افزایش تقاضا برای مهاجرت است و فرصتهای شغلی که رشد فناوری ایجاد میکند، متخصصان زیادی را به سمت کشورهای توسعه یافته میکشاند. برخی از کشورها که در فناوری و جذب متخصص پیشرو هستند، با انواع ویزاهای کاری و تلنت ویزاها سعی در جذب نیروهای کار ماهر از سراسر دنیا دارند.
این کشورها با سرمایهگذاریهای عظیمی که در تحقیق و توسعه هوش مصنوعی AI انجام دادهاند، به استعدادهای فناورانه نیازمند بوده و فرصتهای شغلی بسیار خوبی برای این افراد ایجاد کردهاند و مهاجرت در دوران هوش مصنوعی به این کشورها بسیار بیشتر شده است.
مهاجرت به ایالات متحده: مهد نوآوری و فناوری
آمریکا مهد نوآوری و فناوری است و با سیلیکون ولی، و هابهای بوستون و نیویورک، تنها در سال ۲۰۲۴، در حدود ۱۴۰۰۰ فرصت شغلی برای متخصصان در زمینه هوش مصنوعی ایجاد کرده بود و همواره با ویزاهای متعددی از افراد توانمند برای همکاری در توسعه و پیشبرد اهداف خود، استقبال میکند.
از مهمترین ویزاهای آمریکا برای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی، میتوان به ویزاهای NIW، EB-1A Green Cards. O-1 Visas و H1-B اشاره کرد. البته باید به سختگیریهای مهاجرتی، محدودیتهای ویزا، رقابتهای شدید و همچنین سیاستهای مهاجرتی مانند تراول بن نیز توجه داشت.
مهاجرت به کانادا: استقبال از استعدادها با مسیرهای اقامت دائم
کانادا از دیگر کشورهای بزرگ و مطرح دنیا است که از متخصصان استقبال کرده و با تسهیل مسیر مهاجرت و دریافت اقامت دائم، مکان مناسبی برای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی و اتوماسیون محسوب میشود. متخصصان میتوانند از طریق سیستم اکسپرس انتری Express Entry با دستهبندی STEM, Global Talent Stream و یا با برنامه استارتاپ کانادا SUV یک مهاجرت امن و مطمئن را تجربه کنند.
البته سیاستهای مهاجرپذیری این کشور در سالهای اخیر با سختگیریهایی همراه بوده است، اما همچنان کانادا یکی از کشورهای پیشرو در زمینه هوش مصنوعی بوده و از مهاجران استقبال میکند.
مهاجرت به آلمان: قدرت صنعتی و فرصتهای مهندسی AI
آلمان در صنعت خودرو و اتوماسیون یک کشور پیشرو بوده و با توجه به کمپانیهای بزرگ و معتبری که دارند به مهندسان و متخصصان IT نیاز مبرمی داشته و با بازار کار پایدار خود یکی از بهترین مقاصد برای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی است. نیروهای کار ماهر و متخصصان با بلوکارت اتحادیه اروپا EU Blue Card و همچنین کارت فرصت Chancenkarte میتوانند فرصتهای مهاجرتی بسیار خوبی داشته باشند.
مهاجرت به انگلستان: اکوسیستم استارتاپی و فناوری فعال
لندن بهترین شهر برای راهاندازی استارتاپ در اروپا و حتی جهان است و رشد فناوری در این شهر فرصتهای شغلی زیادی برای متخصصان ایجاد کرده است. متخصصان و نیروهای کار ماهر از هر جای دنیا میتوانند با ویزاهای Innovator Founder Visa و Skilled Worker Visa بک مهاجرت کاری موفق را تجربه کنند.
مهاجرت به هلند و کشورهای اسکاندیناوی: تمرکز بر نوآوری و کیفیت زندگی
هلند از دیگر کشورهایی است که اکوسیستم استارتاپی بسیار قوی دارد و مهاجرت از طریق استارتاپ به هلند یکی از روشهای مهاجرتی محبوب برای کارآفرینان و متخصصان است. در کنار هلند کشورهایی مانند سوئد و فنلاند نیز به دلیل تحقیق و توسعه بالا در زمینه هوش مصنوعی و اتوماسیون مقاصد خوبی برای مهاجرت کاری محسوب میشوند. از طرفی این کشورها از کیفیت زندگی بالا بهرمند بوده و خدمات بسیار خوبی به شهروندان خود ارائه میدهند.
ویزای استارتاپ هلند و Highly Skilled Migrant برای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی، ویزاهای بسیار خوبی هستند.

مهاجرت متخصصان
چالشهای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی و راهکارهای غلبه بر آنها
با وجود فرصتهای بینظیری که هوش مصنوعی AI و اتوماسیون در بازار کار جهانی ایجاد میکنند، مهاجرت در دوران هوش مصنوعی چالشهایی نیز دارد و متخصصان باید با این چالشها و راهکارهای غلبه بر آنها آشنا بوده و شانس موفقیت خود را در مشاغل جدید بالا ببرند.
لزوم بازآموزی و مهارت افزایی (Reskilling & Upskilling)
چالش اصلی این است که متخصصان حوزه فناوری باید سرعت تغییر داشته باشند. فناوری با سرعت بسیاری در حال پیشرفت بوده و مهارتهایی که امروز کاربرد دارند، شاید فردا منسوخ شوند، بنابراین افراد باید سرعت زیادی در تغییر توانمندیهایشان داشته باشند. از راهکارهای مقابله با این چالش میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱- یادگیری مادامالعمر و مداوم
۲- شرکت در دورههای تخصصی آنلاین و حضوری و دریافت گواهینامههای معتبر در حوزههای پرتقاضایی مانند IT و AI
( مثل گواهینامههای Cloud Computing, Data Science, Cybersecurity)
۳- شرکت در دورههای کوتاه مدت و برنامههای تخصصی دانشگاهی برای تقویت مهارتهای عملی
رقابت شدید برای مشاغل پرتقاضا یکی از چالشهای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی
با وجود ظهور مشاغل جدید، رقابت برای ورود به این مشاغل در میان مهاجران بسیار بالا است و افرادی که میخواهند یکی از این فرصتهای شغلی را به دست آورند، باید به موارد زیر توجه ویژهای داشته باشند.
۱- ساختن رزومه قوی و متمایز
۲- شبکهسازی حرفهای و ارتباطات قوی از طریق لینکدین، کنفرانسها و رویدادهای صنعتی با افراد متخصص در حوزه مربوطه
۳- نشان دادن تواناییهای عملی از طریق پروژههای شخصی یا نمونه کارهای قبلی (پروژههای عملی و پورتفولیو Portfolio)
۴- تخصصگرایی (Niche Specialization) یعنی تمرکز بر روی یک بخش خاص و تخصصی از AI یا اتوماسیون به جای کلی گویی.
توجیه مدرک و سابقه کار سنتی: مطابقت با نیازهای جدید
در بسیاری از کشورها، کارفرمایان و دانشگاهها، به دنبال افرادی هستند که دارای مهارتهای به روز و عملی باشند و مدرک دانشگاهی قدیمی یا سابقه کار سنتی ممکن است که به راحتی در بازار کار هوش مصنوعی و اتوماسیون قابل قبول نباشند. برای همین افراد باید به موارد زیر توجه داشته باشند.
۱- تاکید بر مهارتهای دیجیتال، توانایی حل مساله و پروژههای مرتبط با AI در رزومه و مصاحبهها (به عبارتی بولد کردن مهارتهای جدید)
۲- نشان دادن قابلیت یادگیری Learnability به کارفرمایان و دانشگاهها و اثبات اینکه علاوه بر توانایی یادگیری سریع، قابلیت انطباقپذیری با فناوریهای جدید را نیز دارید.
۳- استفاده از دورههای کوتاهمدت و گواهینامههایی که بتوانند مهارتهای قدیمی را تقویت کرده و به روزرسانی کنند.

دنیای رباتیک
نقش هلدینگ مهاجر برای تصمیمات هوشمندانه مهاجرت در دوران هوش مصنوعی
هلدینگ تجاری مهاجرتی مهاجر با سالهای تجربه در زمینههای مهاجرت کاری به کشورهای بزرگی چون آمریکا و همچنین برنامه استارتاپ کانادا یا مهاجرت تحصیلی به کشورهای مطرح دنیا، همواره اطلاعات به روزی در زمینه مهاجرت به متقاضیان ارائه میدهد.
از طرفی ما در هلدینگ مهاجر در مسیر راهاندازی کسبوکار و توسعه و پیشرفت کسبوکارها به مهاجران کمک میکنیم که تجارتهای پرسودی را تجربه کنند. از مهمترین خدمات ما در مسیر مهاجرت در دوران هوش مصنوعی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ارزیابی تخصصی توانمندیها و مهارتها
کارشناسان مهاجرتی ما در هلدینگ مهاجر با ارزیابی شرایط و رزومه متقاضی بهترین مسیر مهاجرتی را به مناسبترین کشور دنیا نشان خواهند داد تا بتواند با تکیه بر تواناییها و مهارتهای خود، در مسیر روشنی برای آینده بهتر گام بردارد.
راهنمایی برای برنامههای بازآموزی و مهارتافزایی
در تمامی مسیر برای باز آموزی و تقویت مهارتها مشاورههای تخصصی داشته و به متقاضیان کمک میکنیم تا شرایط خود را با موقعیتهای کاری پیش رو تطبیق دهند.
پشتیبانی در فرایند مهاجرت و اخذ ویزا
مهاجر یک تیم نتیجه محور بوده و در تمامی مراحل از مشاوره رایگان مهاجرت تا دریافت ویزا، بهترین خدمات و بیشترین همراهی را با متقاضیان خواهید داشت.
مشاوره در زمینه فرصتهای شغلی و کاریابی بینالمللی
ما در هلدینگ مهاجر، بهترین فرصتهای شغلی در جنوب کالیفرنیا را برای افراد واجد شرایط یافته و مشاورههای لازم را در زمینه کاریابی یا خرید کسبوکار تحت ویزای E2 و… به متخصصان و کارآفرینان ارائه خواهیم داد. برای مهاجرت در دوران هوش مصنوعی با توجه به تخصص کارشناسان ما، بهترین فرصتها را خواهید یافت.

تکنولوژی
جمعبندی
مهاجرت کاری یکی از انواع روشهای مهاجرتی است و افرادی که بتوانند از یک کارفرمای خارجی پیشنهاد کاری دریافت کنند، میتوانند برای ویزای کاری و مهاجرت اقدام کنند. با توجه به رشد سریع فناوری در دنیای هوش مصنوعی و اتوماسیون قرار گرفتهایم و کشورهای بزرگی مانند آمریکا به متخصصان این حوزه نیاز بسیاری داشته و از این افراد در موقعیتهای شغلی مختلف استقبال میکنند.
در واقع مهاجرت در دوران هوش مصنوعی برای متخصصان و نیروهای کار ماهر فرصتهای شغلی بسیار خوب در بازارهای کار جهانی خواهد داشت، گرچه این افراد نیز با چالشهای زیادی مواجه خواهند شد که در این مقاله به آن پرداختیم.
در صورتی که شما نیز یکی از افرادی هستید که به مهاجرت کاری یا راهاندازی کسبوکار و استارتاپ در کشوری توسعه یافته فکر میکنید، با تکمیل این فرم میتوانید از کارشناسان با تجربه ما در هلدینگ مهاجر مشاوره و خدمات دریافت کنید.
سوالات متداول
۱- آیا مهاجرت کاری در زمینه هوش مصنوعی به کشورهای آسیایی نیز امکان پذیر است؟
بله، کشورهایی مانند چین یا هندوستان نیز از افراد متخصص و نیروهای کار ماهر در زمینه IT و AI استقبال میکنند، بنابراین مهاجرت در دوران هوش مصنوعی به این کشورها نیز رایج است.
۲- آیا تراول بن میتواند مانع مهاجرت متخصصان به آمریکا شود؟
با وجود اینکه تراول بن مسیر مهاجرت شهروندان ایرانی به آمریکا را بسیار سخت و در مواردی ممنوع کرده است، اما افرادی که استعدادهای خاصی دارند میتوانند از قانون تراول بن معاف شوند.